Cum poti alege cele mai bune geamantane? Flexibil sau rigid? Plastic sau aluminiu? Cu sau fara incuietoare? Fie ca plecati in weekend, o saptamana sau o luna de vacanta, cu o companie aeriana traditionala sau low-cost, ghidul nostru va va ajuta sa alegeti un geamantan care se potriveste cel mai bine nevoilor voastre.

Geamantane moi

Un geamantan din material textil au avantajul de a fi usoare si nu prea scumpe; cu toate acestea, nu sunt toate rezistente la intemperii. Pentru a reduce riscul ca bunurile voastre sa se ude, alegeti un model acoperit (teflon, poliuretan etc.). O alta problema a tesaturii este ca se poate pata, rupe sau perfora.

Cate roti sa aiba geamantanul?

Valizele cu 2 roti au avantajul de a avea mai mult spatiu interior pentru aceeasi dimensiune. Cu toate acestea, ele sunt putin mai putin manevrabile, deoarece sunt unidirectionale si trebuie inclinate pentru a fi trase. Rotile sunt partial ascunse in carcasa, astfel incat sunt protejate de socuri.

Rotile din plastic dur sunt zgomotoase pe suprafete neuniforme. Rotile cu un strat mai moale sunt mai discrete si absorb mai bine vibratiile. Rulmentii cu bile ofera mai mult confort si longevitate. Cand cumparati, verificati daca bagajul este stabil pe verticala (cu crampoane pentru modelele cu 2 roti) si daca rotile sunt protejate (anti-stropire si anti-frecare) pentru valizele din material textil.

Ergonomia si depozitarea geamantanului

O geanta de cabina cu un compartiment specific pentru calculator, tableta sau produse lichide va va facilita trecerea mai usoara prin controlul de securitate de la aeroport, unde vi se va cere sa scoateti aceste produse din bagaj.

In ceea ce priveste spatiul de depozitare, unele valize se multumesc cu curele interioare, altele adauga cateva buzunare cu fermoar, iar modelele mai pretentioase contin mai multe compartimente cu separatoare rigide (Rimowa, de exemplu). Nu este esential, dar este un plus binevenit. Un fermoar poate ascunde un burduf pentru a mari volumul valizei. In cazul bagajelor de mana, verificati daca valiza respecta dimensiunile maxime admise in cabina atunci cand aceasta este la capacitate maxima.

Manerele telescopice sunt utile, deoarece faciliteaza manevrarea, dar au tendinta nefericita de a ocupa spatiu in interior. O valiza cu un singur maner telescopic va fi mai spatioasa decat una cu doua manere retractabile. Verificati calitatea manerelor, care trebuie sa fie confortabile chiar si atunci cand valiza este plina.

Sa ii pun si un lacat?

Instalarea unui lacat pe valiza poate fi utila din doua motive: pentru a evita privirile indiscrete ale personalului lipsit de scrupule, dar si pentru a impiedica valiza sa se deschida singura sub presiune daca este prea plina.

By