Tot mai multe imagini din social media reprezintă tinere cu buze voluminoase. În timp ce tot mai multe tinere sunt mai înalte decât mamele lor, nu au totuși buzele mai pline ca parte a unei evoluții genetice. Este mai degrabă o evoluție a percepției asupra intervențiilor estetice minim invazive, care pot fi făcute într-o pauză de prânz a unei zile obișnuite. De fapt, mii de românce aleg anual să-și facă augmentare de buze la fel de firesc un tratament facial sau de albire a dinților. 

 

Mecanismul psihologic care le stimulează pe tinere să-și facă augmentare de buze

Acidul hialuronic a devenit substanța vedetă nu doar a cremelor, ci și a micilor intervenții estetice cu efect temporar. În forma sa injectabilă, acidul hialuronic corectează cearcăne, tâmple și bărbii înguste, pomeți sau umple riduri. Însă, de departe, cea mai solicitată procedură cu acid hialuronic din clinicile estetice este cea de augmentare de buze. Numărul acestor intervenții a crescut cu 120% doar în ultimii doi ani. 

 

Nu e totuși o întâmplare că atâtea femei aleg să aibă buze mai pline după câteva mici injecții nedureroase. Alegerea unei proceduri de augmentare de buze poate fi emoțională și instinctivă, însă are un mecanism psihologic. 

 

Buzele sunt un simbol al sexualității. Ele sunt sursa de exprimare a dragostei, sexualității, intimității și a tuturor tipurilor de comunicare. Unii cercetători sunt de părere că atracția bărbaților pentru buzele pline are legătură cu impulsul de reproducere, buzele comunicând subliminal vitalitatea sexuală. Unii cercetători au sugerat că buzele sunt atractive prin prisma asemănării lor cu labiile.

 

Psihologic vorbind, femeile care își fac augmentare de buze, o fac pentru a fi mai atrăgătoare. Însă subliminal, adesea fără să știe, buzele lor voluminoase transmit atât vitalitate, cât și dorința de a avea relații apropiate cu ceilalți și de a trăi viața din plin.  

Ce spun studiile despre buze
Cercetări științifice au demonstrat deja că bărbații preferă femeile cu buze mai pline în detrimentul celor cu buze mai subțiri. Și nu doar bărbații preferă buzele voluminoase. În egală măsură și femeile sunt atrase de bărbații cu buzele mai pline. O explicație constă în faptul că adulții percep persoanele cu buzele mai subțiri ca fiind mai puțin afectuoase și mai puțin agreabile ca personalitate.  

 

Un studiu realizat pe 50 de bărbați a fost concluzionat că bărbații petrec de trei ori mai mult privind buzele față de ochi și păr. Studiul a analizat atracția bărbaților pe baza prezentării unor fotografii cu femei. Cercetătorii apoi le-au analizat mișcarea ochilor în primele 10 secunde cât priveau fotografiile. Concluzia cercetării a fost că bărbații au perceput buzele ca fiind elementul cel mai atractiv la femei, buzele pline ocupând primul loc în interesul lor.

Câteva explicații despre creșterea numărului de proceduri de augmentare de buze 

Mecanismele psihologice pentru care femeile vor buze mai atrăgătoare sunt puternice. Însă, dacă prețul pe care l-ar plăti ar fi unul exorbitant, doar un număr mic de femei ar recurge la această procedură. 

 

Odată cu avansul tehnologiei și încrederea pe care au căpătat-o consumatorii cu posibilități financiare, acidul hialuronic injectabil a devenit accesibil. În 2022, prețul pentru o procedură de augmentare de buze cu o doză de 0.5 ml de acid hialuronic costă începând cu 650 de lei. Un preț ce a ajuns echivalent sau mai mic cu bugetul pe câteva luni pentru produsele cosmetice sau de machiaj. 

LINK prețul pentru o procedură de augmentare de buze: https://clinicamedlink.ro/departament-estetica/marire-buze-acid-hialuronic/ 

 


Procedurile de augmentare de buze sunt doar un trend?

 

Greu de spus. Acidul hialuronic a fost descoperit în urmă cu aproape 90 de ani. A ajuns să cucerească rafturile produselor cosmetice și a fost testat și perfecționat într-o sumedenie de produse injectabile, capsule și produse în îngrijire personală.

În forma sa injectabilă, acidul hialuronic aduce rezultate care nu se compară nici pe departe cu niciun produs cosmetic. Retehnologizat, acidul hialuronic, injectat de medici bine pregătiți are rezultate naturale foarte frumoase pentru foarte multe inconveniente estetice. Atenuează cearcănele, corectează nasurile coroiate, creează volum pomeților, mandibulei și bărbiei. În plus, dă contur și volum buzelor și reduce ridurile, cu efect de rejuvenare a feței. 

În plus, ca societate, în continuare trăim într-o culturp consumeristă, în care percepem nevoile și dorințele oarecum la egalitate. Ni se pare destul de firesc să avem șifoniere pline de haine, mai multe perechi de pantofi și să ne cumpărăm mai multe obiecte de care nu avem strictă nevoie. 

Nu ni se pare neapărat un răsfăț un masaj sau un tratament ortodontic pentru a avea dinți mai frumos aliniați. Prin urmare, sunt șanse ca procedurile de augmentare de buze și în general procedurile estetice nechirurgicale să fie și mai populare decât sunt deja. Cu atât mai mult cu cât numărul rezultatelor naturale îl depășește pe cel al rezultatelor nenaturale pe care mass-media le-a promovat.

By