Continut
Prima zi de scoala. Prima zi la cursul de inot. O intalnire surpriza cu noul catel. O multime de astfel de situatii ii fac pe cei mici sa se simta anxiosi sau extrem de emotionati. Dar de unde stiu parintii cand copilul lor sufera de anxietate ce necesita atentia unui specialist in psihiatrie pediatrica? Iata cum sa faci diferenta si sa oferi copilului tau ingrijirea de care are nevoie.
Cand anxietatea la copii este normala
Un anumit grad de anxietate la copii si adolescenti este normala. Este obisnuit ca cei mici sa aiba temeri care vin si dispar de-a lungul vietii. De obicei, copiii se simt anxiosi cand se confrunta cu o situatie noua si au nevoie de ceva timp pentru a invata despre ea, a lucra cu ea si a se obisnui cu ea. Un copil care nu a intalnit niciodata un caine inainte, de exemplu, s-ar putea sa se teama sa interactioneze chiar si cu un catelus prietenos. Iar acest lucru este absolut normal.
Mai mult decat atat, anxietatea este utila uneori: ii poate ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa treaca cu bine prin scenarii periculoase. Sa te simti anxios sau ingrijorat este necesar pentru o fiinta umana. Daca nu te-ai simti anxios cand ai ajuns pe marginea unei stanci, ai fi in pericol de moarte.
Totodata, anxietatea se poate dovedi benefica si in situatiile sociale. Daca un copil vede ca un prieten este tachinat, de exemplu, anxietatea pe care o simte in timpul unei astfel de maltratari il poate obliga sa intervina pentru a-si alina prietenul.
Cand ar trebui parintii sa fie ingrijorati din cauza anxietatii copilului lor
Expertii scot in evidenta doua semne importante ale anxietatii clinice: evitarea si suferinta extrema. Copiii care, de pilda, incep scoala cu entuziasm, iar dupa cateva zile prezinta semne de tristete, de evitare sau chiar de disperare atunci cand trebuie sa mearga la scoala pot fi suspecti de o tulburare de anxietate.
Tulburarile de anxietate din copilarie sunt impartite in mai multe tipuri, printre cele mai des intalnite fiind fobiile, anxietatea de separare, anxietatea sociala si anxietatea generalizata. Desi aceste tipuri se pot manifesta in moduri diferite, iata cateva dintre cele mai comune simptome:
-
evitarea unor activitati, situatii sau persoane specifice;
-
tendinta de a se ingrijora ca ceva poate merge prost atunci cand trebuie sa aiba loc un eveniment;
-
suferinta persistenta in ciuda linistirii pe care o ofera parintii sau ingrijitorii;
-
dificultati de somn noaptea sau dorinta de a dormi cu parintii;
-
simptome fizice, cum ar fi dureri de cap sau dureri de stomac, ce nu provin din alte afectiuni medicale.
Din fericire, majoritatea copiilor diagnosticati cu tulburari de anxietate le pot depasi, cu conditia sa apeleze la un specialist in psihiatrie pediatrica, sa urmeze tratamentul recomandat si sa aiba sustinere din partea celor apropiati. Daca ai si tu un copil care crezi ca se confrunta cu un tip de anxietate, nu ezita sa apelezi la un profesionist, precum cei de la Mindmed.ro, pentru a-l ajuta pe micut sa treaca cu bine peste suferinta sa.