Din ce in ce mai multi oameni opteaza pentru vinul rose ca optiune preferata pentru vara. Proaspete, usoare si vibrante, sunt intotdeauna o alegere excelenta de care sa te bucuri intr-o zi calduroasa. Cu toate acestea, nu este intotdeauna usor sa stii sa alegi un vin rose bun. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi.
Un vin rose poate avea o culoare de la mai deschis la mai inchis, intre roz pal si roscat sau violet. Ca o prima abordare a unui vin rose, este intotdeauna bine sa ne uitam la culoare, deoarece ne va oferi informatii importante despre aromele pe care ne putem intalni in acel vin.
In timp ce o culoare mai deschisa si mai palida, marginita de transparenta, indica note fructate si citrice, nuantele mai inchise, de un roz intens, denota de obicei capsuni si fructe rosii.
Culoarea este determinata de timpul de macerare al mustului cu cojile strugurilor, care poate servi ca indicator al cantitatii de taninuri si, deci, al complexitatii vinului.
Depinde si de tipul de struguri folosit pentru a face vinul. De exemplu, vinurile rose Shiraz tind sa aiba o culoare mai puternica. Soiul de struguri este o informatie importanta de luat in considerare, deoarece ne poate oferi caracteristici de aroma si culoare chiar.
Nu este adevarat ca toate vinurile se imbunatatesc cu timpul. Dimpotriva, asta este ceva care depinde de fiecare vin. Sunt vinuri care au o proiectie mare de imbatranire, in timp ce altele sunt concepute pentru a fi consumate intr-un timp relativ scurt.
In cazul vinurilor rose, cu exceptia cazului in care este un vin rose invechit, ceea ce este o raritate gastronomica, regula generala este „cu cat mai devreme, cu atat mai bine”. Aceasta inseamna ca se recomanda consumul lor in termen de doi ani de la recoltare.
Acest lucru se datoreaza faptului ca strugurii rose sunt selectati pentru prospetimea lor, recoltati devreme si fermentati la temperaturi scazute, rezultand un produs final proaspat si aromat. Adesea, atunci cand imbatranesc, aroma lor tinde sa se aplatizeze.
Pentru ca un vin roze sa aiba acea lejeritate caracteristica trebuie sa aiba -in general- un continut de alcool care sa nu depaseasca 13 grade. Asta nu inseamna ca acele vinuri rose care au un volum mai mare nu sunt bune, ci mai degraba ca nu vor avea acea prospetime pe care o cautam de obicei intr-un vin rose.
Cantitatea de alcool poate servi si ca un indicator la cat de dulce sau uscat este vinul tau rose, desi de multe ori eticheta in sine ne poate furniza aceste informatii. Desi originea vinului nu trebuie sa fie un indicator exclusiv, uneori poate servi drept ghid pentru a sti de unde sa incepem. Pentru a beneficia de fiecare data de o sticla de vin rose de cea mai buna calitate, atunci crama Girboiu este o alegere extraordinara, deoarece ofera o selectie de vinuri rose precum Livia sau Bacanta la preturi avantajoase pentru orice tip de consumator de vin!