Cu totii avem in casa lenjerii de pat. De fapt, nu ne putem inchipui cum ar fi viata fara lenjeria de pat. Cu ar arata dormitorul nostru, pe ce am dormi si cum am dormi? Cu siguranta, nu prea bine. Din fericire, putem cumpara tot felul de lenjerii de pat, din texturi si materiale diferite, cu culori si modele intr-o gama extrem de diversificata. De la lenjeriile de bumbac si pana la cele de finet 4 si 6 piese. De fapt, la zenartdeco.ro poti gasi cele mai moderne si diversificate lenjerii de pat, din finet, bumbac, cocolino si asa mai departe. Insa lenjeriile de pat nu au cunoscut intotdeauna o atat de mare diversitate. Ele au o istorie lunga si destul de interesanta.

Lenjeria de pat, prin definitie, poate fi considerata materialul asezat deasupra saltelei unui pat pentru igiena, caldura, protectia saltelei si efectul decorativ. Lenjeria este portiunea detasabila si lavabila folosita pentru a ne face somnul mai placut si mai confortabil. Mai multe seturi de lenjerii pentru fiecare pat sunt adesea spalate prin rotatie si schimbate sezonier pentru a imbunatati confortul somnului la diferite temperaturi ale camerei. Aspectul standardizat pentru asternuturi este cel al lenjeriei dreptunghiulare, dar exista si unele lenjerii in forma patrata, ceea ce permite utilizatorului sa se aseze pe asternuturi, fara a fi nevoie sa ia in considerare orientarea longitudinala.

Un set de lenjerie de pat consta cel putin intotdeauna dintr-o cearsaf plat sau montat care acopera salteaua, o plapuma sau o pilota. Cu o husa de plapuma, trebuie sa se utilizeze cearceafuri si o serie de perne cu fete de perna. Se pot adauga paturi suplimentare etc. pentru a asigura izolatia necesara in zonele de dormit unde temperaturile sunt mai mici.

Materiale

Tesatura simpla alba, in culori uni sau cu imprimeu, tesatura satinata, bumbac, finet sau amestecuri de bumbac / poliester sunt cele mai frecvente tipuri de lenjerii, desi se poate folosi si lenjeria de matase, in si alte materiale sau combinatii inedite. Pilotele din bumbac, lana sau poliester sunt utilizate in mod obisnuit ca plapume de umplutura si asa mai departe. Acestea sunt mai putin costisitoare si mai usor de spalat decat pufurile sau penele naturale. Fibrele sintetice sunt cele mai bune. Lana tesuta sau tricotul gros, bumbacul, acrilicul sau alte materiale sintetice din microfibre, sau amestecurile acestora, sunt utilizate in mod obisnuit pentru paturi. Dupa cum vezi, lenjeriile de pat sunt multe si pot sa satisfaca orice gusturi si orice tip de buzunar. Este intotdeauna indicat sa ai mai multe tipuri de lenjerii si mai multe seturi. Asta pentru ca, este logic, trebuie sa schimbam lenjeriile o data sau de doua ori pe saptamana. In plus, in fiecare anotimp, trebuie sa ne gandim ce tip de lenjerii sunt mai bune pentru a ne face somnul mai confortabil. De exemplu, lenjeriile de finet sunt bune atat iarna, cat si vara. Ele sunt, de asemenea, perfecte pentru cei cu pielea sensibila si pentru copii (probabil stii si tu ca inclusiv scutecele copiilor sunt facute din finet). Tot iarna, mai poti folosi lenjerii cocolino. Acestea sunt deosebit de calduroase si placute pe corp. Daca vrei insa o lenjerie perfecta pentru vara, alege bumbacul si inul.

Istoria lenjeriilor de pat

In jurul anului 3400 i.Hr., faraonii egipteni nu au mai dorit sa doarma pe paturile de pe sol. In schimb, au ales sa doarma pe o suprafata ridicata, pentru ca au gasit ca acest lucru este mai demn de rangul lor. Lenjeria de pat a fost unul din elementele de nelipsit pentru patul unui faraon, evoluand pe scara larga in Egipt. Lenjeria de pat din Egiptul Antic fost vazuta ca un simbol al luminii si puritatii, precum si ca un simbol al prosperitatii. Mumiile egiptene erau adesea invelite in lenjerie de pat. Desigur, nu este niciun secret faptul ca aceste lenjerii erau extrem de fine si de un lux orbitor.

Sa trecem mai departe, la Imperiul Roman. Saltelele pe timpul Imperiului Roman erau umplute cu lana, pene, stuf sau fan. Paturile celor mai bogati romani erau decorate cu vopsea, bronz, argint, bijuterii si aur. Si lenjeriile de pat erau pe masura

In Japonia, tipurile de saltele erau umplute cu bumbac si infasurate pentru a fi depozitate in timpul zilei, insa doar demnitarii si imparatii aveau lenjerii elaborate.

In timpul Renasterii, saltelele erau umplute cu paie si pene, si apoi acoperite cu matase, catifea sau material din satin. In aceasta perioada, lenjeriile de pat aratau clasa sociala si bogatia unei familii. Lenjeriile nobililor erau adevarate opere de arta.

In secolul al XVIII-lea, europenii au inceput sa foloseasca cadre de pat din fonta si saltele din bumbac. Si lenjeriile de pat au inceput sa devina mult mai comune.

In secolul al XX-lea, in Statele Unite, oamenii au inceput sa cumpere saltele cu arcuri, urmate in anii 1960 de paturile umplute cu apa. Lenjeriile de pat nu mai erau un lux, ci o necesitate, un obiect banal, ce se gasea in casa oricui.

Dupa cum vezi, lenjeriile de pat au parcurs un drum mai lung decat ti-ai fi inchipuit vreodata. Acum, cand ne gandim la o lenjerie de pat, trebuie sa o privim ca un obiect privilegiat din casa noastra, pentru ca nu ne impiedica nimeni sa ne simtim ca un adevarat rege in propriul pat. De ce sa alegem lenjerii ieftine, de proasta calitate, care sa ne ofere un somn agitat? Alege zenartedco.ro unde vei gasi lenejrii de lux, la preturi acceptabile, care te vor face sa dormi ca un prunc!

By