Pentru ca ședințele tale tale de jogging să se desfășoare în bune condiții ai nevoie de un echipament special, dar și o incaltaminte alergare corespunzătoare. Chiar dacă ți se pare că poți să alergi foarte bine și cu pantofii tăi sport, de fapt lucrurile nu stau chiar așa, iar din rândurile următoare vei înțelege foarte bine ceea ce vrem să spunem.

Confortabili și rezistenți

Atunci când alergi pe distanță mai mare de 800 – 1000 de metri, ai nevoie de o pereche de pantofi sport confortabili și rezistenți. Picioarele tale au nevoie de cel mai bun tratament, așa că nu alege o încălțăminte care să te strângă, iar talpa nu este suficient de groasă pentru a atenua impactul cu beton sau asfalt. De asemenea, ar fi bine să îți îndrepți atenția către pantofii sport cu o talpă antiaderentă, pentru a nu aluneca pe anumite suprafețe atunci când alergi.

Cumpără șosete de alergare

Una dintre regulile care trebuie respectate într-o ședință de jogging este ca niciodată să nu alergi fără șosete. Nu este vorba doar că este mai mult decât incomod, dar și picioarele se vor încălzi și vor transpira foarte mult. Chiar dacă nu ți se par necesare, să știi că de fapt ai nevoie de șosete speciale pentru alergare, pentru că acestea sunt create din materiale speciale care absorb transpirația, și au și o amortizare suplimentară.

Pantofii de alergare. Cum îi alegi?

Dacă ești la început, trebuie să știi cum să alegi cei mai buni pantofi pentru alergare. Trebuie să ții cont de suprafața de alergare, de cât de mult vei alerga – ca distanță și timp. Sunt multe criteriile de care să ții cont atunci când alegi cea mai bună încălțăminte alergare, și pe care ți le vom prezenta în rândurile următoare.

Stabilitate

Cu siguranță nu îți dorești să alergi, iar glezna să ți se dea într-o parte și alta, ceea ce crește riscul de a suferi de luxații sau fracturi. De aceea, alege o pereche de pantofi de sport care îți o oferă o stabilitate sporită pentru glezne și genunchi. Acest tip de pantofi trebuie să absoarbă bine șocul impactului tălpii cu solul.

Gradul de amortizare

Acest criteriu se referă la modul în care talpa resimte aterizarea pe sol, în alergare. Observă ce se întâmplă cu picioarele tale atunci când alergi: rotirea spre interior înseamnă că trebuie să alegi un model care se axează mai mult pe stabilitate. În schimb, dacă în timp ce alergi aterizezi pe exteriorul tălpii, cumpără o pereche cu extra amortizare.

Gradul de confort

Ai nevoie să te simți confortabil atunci când alergi, așa că alege acei pantofi în care picioarele tale se simt cel mai bine. Nu îți dorești bătături, dureri de picioare sau de articulații, care să te facă să renunți. Din contră, tu trebuie să alegi acele modele care să fie foarte confortabile, așa că fii atent la designul acestora, modul în care îți îmbracă glezna, dar și cum se prezintă căptușeala din interior.

 

Cât de mult contează suprafața de alergare

Pentru a fi sigur că ai ales pantofii de alergare potriviți, atunci reține că trebuie să iei în calcul caracteristicile suprafeței pe care urmează să o parcurgi în ședința ta de jogging. Avem pentru tine un mic ghid care să îți facă alegerea mai ușoară.

Asfalt

Cei mai mulți dintre cei care aleargă regulat o fac pe teren plat, pe asfalt sau pe o pistă specială. În acest caz, optează pentru o pereche de pantofi de alergat cu talpă subțire, cu un grad de aderență medie și cu o greutate redusă. Alergatul va fi mult mai ușor dacă procedezi așa.

Suprafețe accidentate

Pe măsură ce avansezi cu alergatul, simți nevoia să ridici puțin miza. Așa că începi să alergi pe suprafețe accidentate, sau chiar și pe munte. Atunci alegerea ta în ceea ce privește încălțămintea pentru alergare trebuie să se îndrepte către acele modele cu o talpă mai groasă, și de preferat care să fie dotate și cu crampoane. Ai nevoie ca talpa să asigure o bună aderență și stabilitate.

Materialele din care sunt creați

Indiferent de sezonul în care alergi trebuie să ai parte de cel mai bun confort termic. Și pentru că avem de a face cu o activitate care îți încălzește mult picioarele, trebuie să alegi modele de pantofi de alergat care să fie realizate din materiale ușoare, care permit aerisirea picioarelor și absorb umiditatea în exces. Pentru a nu întrerupe ședința de alergat chiar și atunci când afară plouă,  alege unii impermeabili.

Sistem de închidere

Poate părea un detaliu minor, dar să știi că un sistem de închidere bun al pantofilor tăi sport te ajută să ai o mai mare stabilitate, scade riscul de accidentare și chiar te poți încălța/descălța mai repede. Nu folosi încălțăminte care să aibă un sistem de închidere ”cu scai” sau cele prevăzute cu elastic, deoarece nu ai parte de acea stabilitate de care ai nevoie, și riscul de accidentare este unul ridicat. Cel mai bine este să îți îndrepți atenția către acele modele cu șiret, pentru că sunt perfecte pentru o alergare fără griji.

Acestea au fost recomandările noastre privint încălțămintea pentru alergare. Pentru mai multe amănunte, poți apela la personalul din magazinele de specialitate, care îți poate oferi și detalii suplimentare, care să îți facă alegerea mai ușoară. Prin urmare, nu mai aștepta prea mult, și începe acum să alergi, pentru o sănătate și o condiție fizică mai bună!

By