Cel mai bun moment pentru curățarea combinelor agricole este după terminarea sezonului de recoltare, când pregătiți combinele pentru iernat. Cu un plan bun de întreținere a combinei după sezonul de recoltare poți obține economii semnificative și te poate ajuta să începi sezonul următor în siguranță, reducându-ți timpul și cheltuielile ulterioare pentru reparațiile combinei și anteturilor.

Întreținerea de bază a unei combine implică curățarea acesteia, schimbarea uleiului și a filtrelor, verificarea sistemului de răcire, curățarea și schimbarea filtrelor de aer, dacă este necesar, verificarea curelelor de combină și lubrifierea, înainte de o perioadă mai lungă de inactivitate. Alocați-vă de cel puțin o jumătate de zi pentru efectuarea acestor lucrărilor de întreținere și reparații.

Primul lucru cu care ar trebui să începeți protocolul de întreținere al combinei dv. este revizuirea manualului de utilizare. În orice manual al operatorului, indiferent de producător, veți găsi lista verificărilor necesare și nevoilor de întreținere. Al doilea lucru este să elaborați o listă de sarcini și piese de înlocuit bazată pe notele din procesul de recoltare.

Următorul pas, înainte de a efectua orice activitate de întreținere, ar trebui să vă curățați bine combina. Curățarea trebuie să înceapă prin îndepărtarea tuturor resturilor și a prafului, plus curățarea melcilor, transportoarelor și cabinei. Puteți spăla combina și pe exterior, dar cu mare atenție, să nu ajungă apa la rulmenți și bucșe. Odată ce ați finalizat acest pas, inspectați combina interior și exterior și alcătuiți o listă cu reparațiile și întreținerea necesare. La final, nu uitați de reparații, ungere și librifiere. La finalul acestui articol vă ofrim o listă de verificare recomandată în ordinea priorităților.

La final, combina dvs. ar trebui să fie gata pentru data viitoare când o veți scoate pe teren. Efectuarea la timp a acestor pași protejează mai bine combina în timpul pauzelor de inactivitate și reduce coroziunea. O altă recomandare ar fi să vă faceți timp pentru a alcătui o listă de 5 – 10 puncte de verificare pentru a analiza alte echipamente agricole în aceeași perioadă. Utilajele agricole necesită întreținere atât pe teren, cât și în afara acestuia, pentru a rămâne operaționale și fără probleme de a un an la altul. Îngrijirea echipamentelor este cea mai bună modalitate de a asigura eficiență în munca de teren și de a evita timpii de nefuncționare.

Lista de verificare pentru întreținerea combinată post-recoltare

 1. Consultați manualul utilizatorului pentru întreținerea și îngrijirea combinei
 2. Inspectați rapid mașina și alcătuiți o listă de sarcini
 3. Îndepărtați murdăria și resturile de la exterior, dar și de la interior, deoarece acestea pot atrage rozătoare care pot roade fire, diferite componente electrice sau curelele de combină.

Curățați bine și interiorul cabinei, acordând atenție la uși, scaune și a alte piese din cabină. Opțional, puteți plasa ceva în cabină pentru a descuraja prezența rozătoarelor.

 1. Când spălați exteriorul, încercați să evitați rulmenții, lanțurile și curelele agricole, sau alte părți în mișcare.
 2. Acordați-vă timp pentru a retușa zgârieturile și zonele uzate cu vopsea.
 3. Deschideți capacul orificiului de inspecție și analizați componentele
 4. Deschideți placa concavă și căutați orice problemă
 5. Verificați dacă rulmenții prezintă urme de coroziune, sau dacă sunt slăbiți. Înlocuiți toți rulmenții susceptibili de probleme.
 6. Schimbați uleiul și filtrele, în timp ce lubrifiați toate garniturile.
 7. Verificați luminile și asigurați-vă că acestea funcționează corect.
 8. Verificați nivelul de protecție al sistemului de răcire, înlocuind lichidul de răcire, dacă este necesar.
 9. Verificați uzura și deteriorarea tuturor melcilor și transportoarelor. Încercați să înlocuiți componentele necesare cât mai curând posibil.

Verificați rulmenții transportoarelor, rotoarelor pentru deteriorări, fisuri sau uzură și verificați alinierea.

Verificați tocătorul de paie și asigurați-vă că este echilibrat corect, fără vibrații excesive.

 1. Verificați și strângeți toate curelele de combină, în timp ce verificați dacă există fisuri sau semne de mucegai uscat
 2. Verificați întinderea și uzura lanțurilor
 3. Verificați panourile feederului, pentru uzură excesivă
 4. Verificați șnecurile de descărcare pentru orice deteriorări și uzură
 5. Ungeți toate fittingurile și lanțurile, cât și alte puncte de întreținere prezentate în manualul de utilizare.
 6. Parcați combina întotdeauna cu rezervorul plin, pregătită de lucru.

Specialiștii noștri de la Leco vă pot ajuta oricând cu mai multe detalii și informații despre întreținerea corectă a combinelor, inclusive orice informații despre cele mai potrivite curele Agricole pentru utilajele dvs. Apelați cu încredere la colegii noștri!

 

 

By