Multi dintre noi nu isi mai amintesc cum era inainte sa poti cauta pe google orice. Daca acum scrii „fotograf profesionist Bucuresti” sau „fotograf profesionist Tulcea” si iti apar, la distanta de o fractiune de secunda si un click distanta mii de variante, te intrebi aproape tamp cum se descurca lumea inainte. Cautai in cartea de telefon? Te bazai pe rude si prieteni? Dadeai anunt la ziar? Daca in ceea ce priveste informatiile complexe sau lamuritoare existau resurse sigure – dictionarele si enciclopediile – oare cum se desfasura o cautare ceva mai practica, in care aveai nevoie de produse sau servicii specifice, nu de descrierea lor amanuntita din dex?
Toate presupunerile de mai sus sunt corecte. Cartea de telefon, reteaua de cunostinte si anunturile din presa scrisa erau perfect valide in cautarea a ceva. Lor li se adauga elita produselor si serviciilor care aveau suficiente resurse materiale pentru a veni ele catre client, prin publicitate above the line, cat se poate de clasica in abordarea mesajului si in alegerea canalului.
Ce s-a schimbat intre timp? Totul! Nu mai avem carti de telefon, putem compara usor recomandari de la cunoscuti si necunoscuti deopotriva si punem sub semnul intrebarii cam orice pare sa fie publicitate platita. Internetul expune tot, si pe noi, dar si pe ceilalti. Tocmai de aceea demersul de a vinde orice a devenit ori mai onest, ori mai viclean. Lumea a inteles cat de importanta este diferentierea nu doar in oferta, ci si in felul in care o comunici. Si si-a mai asumat un adevar derivat din accesul nelimitat la informatie – importanta covarsitoare a vizualului in detrimentul oricarui alt tip de continut.
Companiile se afiseaza si afiseaza o formula dezirabila, avand grija sa ii alature niste garantii. Cele mai credibile sunt marturiile beneficiarilor, care cantaresc mai mult, direct proportional cu gradul lor de popularitate si cu absenta senzatiei de publicitate platita. Receptorii de informatie percep feedback-ul, fie el pozitiv sau negativ, drept o marturie a experimentarii, care depaseste promisiunile initiale ale produsului sau serviciului promovat, vorbind despre ceea ce se livreaza efectiv. Spre exemplu, consumatorul apreciaza o fotografie corporate spontana mai mult decat pe una bine studiata pentru ca prima denota autenticitate, traire, asumare sincera, in timp ce in cealalta exista o regie vizibila, care ridica niste semne de intrebare.
A trecut vremea reclamelor cu pete care dispar instantaneu de pe haine, am ajuns in timpurile testelor live de pe vloguri si, desi este loc sub soare pentru ambele abordari, eficienta celei de a doua este net superioara, fiindca credibilitatea ei este cu totul alta.
Supravietuirea si prosperitatea in epoca internetului depinde in mare parte de disponibilitatea de a te prezenta celorlalti, de a te expune, de a fi onest cu ei si cu tine, indiferent ce iti propui sa faci si indiferent de cat de greu va fi de infaptuit acel ceva.