Persoanele vulnerabile isi fac multe griji de la declansarea pandemiei. Persoanele in varsta evita sa iasa in oras si poarta in mod constant masca de protectie. Le-am auzit de multe ori marturisindu-si ingrijorarea cauzata de sosirea unor rude din strainatate si de posibilele vizite ale acestora.

Bunicii nostri sunt constiinciosi din toate punctele de vedere, incepand cu achitarea datoriilor fata de stat si terminand cu grija fata de sanatatea lor si fata de ceilalti.

Multi dintre batrani au ajuns insa la azile batrani, fiindca apartinatorii au dorit sa ii stie in siguranta.

Acolo au asigurate caldura, mancarea si asistenta medicala.

Din pacate, ultimele articole din presa ne arata ca in azile legea este incalcata si batranii nostri se afla in pericol.

Cum sa nu fie in pericol, din moment ce nu exista camera frigorifica pentru pastrarea trupurilor neinsufletite si nu exista un contract cu cea mai buna firma de servicii funerare autorizata DSP care sa vina, sa preia decedatii la timp, in conditii de maxima securitate si sa le asigure tratamentul necesar pentru priveghi si inmormantare?

Un trup neinsufletit este asaltat de microorganisme, de aceea se impune spalarea, imbalsamarea si izolarea lui, prin asezarea in sicriu, iar la nevoie prin sigilarea sicriului.

Toate aceste reguli provin din experiente anterioare pe care nu ar trebui sa le ignoram.

Prezenta unui decedat de covid intr-o institutie care nu are o sala speciala de pastrare inseamna mari primejdii pentru toata lumea aflata in institutia respectiva.

Din pacate, exista multe azile de batrani aflate in aceasta situatie. Desi sunt obligatorii anumite norme legate de decedati, ele nu au nici camere frigorifice de pastrare a trupurilor neinsufletite pana sunt preluate de profesionistii care actioneaza in numele apartinatorilor, nici contracte cu  firme de pompe funebre autorizate DSP care s-ar ocupa cu pricepere si responsabilitate de decedati.

Se stie ca decedatii de covid au un regim special, iar angajatii firmelor de servicii funerare autorizate au fost pregatiti din timp sa manipuleze corect o astfel de sursa de infectare, sa protejeze pe cei din jur si sa se autoprotejeze.

In judetele in care DSP-ul este activ si controleaza riguros caminele de batrani s-au aplicat deja amenzi usturatoare pentru lipsa contractelor cu firmele de pompe funebre autorizate.

In perioada urmatoare se anunta intensificarea acestor controale ca in momentul in care se va incheia etapa vaccinarii, toate riscurile de infectare sa fie anulate.

Managerii caminelor de batrani ar trebui sa faca neintarziat contracte cu firmele de pompe funebre capabile sa preia rapid decedatii si sa ii pregateasca atent pentru ceremoniile finale.

Acest demers inseamna:

-respectarea legii si evitarea unei amenzi uriase

-asigurarea confortului emotional al celor internati la azil, fiindca sunt scutiti de imagini dezolante

-scutirea apartinatorilor de alergatura, cand sunt sfasiati sufleteste

-protejarea intregului azil de infectii.

Normalitatea se construieste impreuna si avem nevoie de ea ca de aer. Respectand legea si pe semenii nostri nu facem altceva decat sa asiguram un climat sanatos si sa imbunatatim calitatea vietii.

Firmele de pompe funebre autorizate preiau toata greutatea pregatirii decedatului si a organizarii inmormantarii fiindca se afla in slujba noastra.

By