Succesul in mediul de afaceri si nu numai vine in primul rand daca lucrurile sunt realizate intr-un mod corect. Pentru ca nu toata lumea care tinde spre succes stie care sunt pasii care trebuie sa fie parcursi este necesara existenta unor standarde ale calitatii. Deoarece, la un moment dat, a crescut nevoia de standarde calitative a fost necesara aparitia unei institutii care sa realizeze standardele de care oamenii aveau nevoie pentru a putea realiza in mod corect diverse activitati. Organizatia Internationala de Standardizare este organizatia care a luat nastere ca urmare a acestei nevoi. Scopul acesteia a fost si este in continuare realizarea standardelor calitative si nu numai, care trebuie sa fie respectate de catre firmele sau institutiile care activeaza in fel de fel de domenii de activitate. Standardul 9001 este cel mai popular standard calitativ care este cunoscut la nivel mondial. Acesta stabileste care sunt pasii care trebuie sa fie parcursi pentru ca activitatea unei firme sau institutii publice sa se desfasoare intr-un mod cat mai corect, eficient si sigur.
La ce ajuta obtinerea unei certificari ISO?
Probabil, aceasta este una dintre intrebarile adresate de catre managerii de firme care sunt sfatuiti sa obtina si certificarea ISO. Avand in vedere ca o astfel de certificare nu este o conditie esentiala pentru existenta unei firme este clar ca exista foarte multe firme care nu detin nici un tip de certificare ISO. Este o strategie gresita pentru ca certificarea ISO ofera avantaje care nu pot fi puse la indoială. Printre cele mai importante avantaje oferite de catre certificarea ISO se afla urmatoarele:
- Imbunatatirea nivelului calitativ utilizat in realizarea serviciilor sau produselor comercializate. Prin intermediul acestui avantaj se obtine o cota de piata mult mai buna.
- Personalul care lucreaza in cadrul firmei poate spune cu mana pe inima ca vine la munca din placere. O astfel de atitudine contribuie la imbunatatirea productivitatii fara ca aceasta situatie sa afecteze nivelul calitativ al produselor sau serviciilor realizate si comercializate.
- Poate fi setat un nou program de lucru, mai scurt dar mult mai eficient. O astfel de situatie este posibila prin eliminarea timpilor morti existenti in procesul de realizare a produselor sau serviciilor.
- Posibilitatea de a putea realiza colaborari cu firme care activeaza in mediul extern dar si posibilitatea de a putea participa la licitatiile realizate de catre autoritatile publice sau de catre mediul privat este un alt beneficiu de care se bucura firmele a caror manageri au inteles de ce este importanta detinerea unei certificari ISO.
Caror domenii de activitate se adreseaza certificatele ISO?
Pentru ca in toate domeniile de activitate este nevoie de calitate si de lucruri bine facute, certificarea ISO se adreseaza tuturor domeniilor de activitate. Exista ISO 9001, care poate fi obtinut de catre firmele sau institutiile care activeaza in cadrul oricarui domeniu de activitate si exista standarde care se adreseaza firmelor sau institutiilor care activeaza in anumite domenii de activitate. ISO 22000, ISO 22313, ISO 55001 sau ISO 26000, sunt doar cateva dintre tipurile de certificari ISO care pot fi obtinute de catre firmele care activeaza in anumite domenii de activitate.
Perosanele care urmaresc atingerea succesului trebuie sa stie ca succesul apare doar in momentul in care lucrurile sunt realizate intr-un mod profesionist si tinand cont de tot ceea ce inseamna realizarea lucrurilor de calitate. Pentru a nu pierde din vedere acest aspect exista standardul de calitate, standard care ne invata care sunt pasii care trebuie sa fie parcursi pentru a putea fi realizate chestii frumoase, chestii care aduc plus valoare si care impresioneaza prin modul de realizare dar si prin nivelul calitativ extrem de ridicat.