Durerile de spate sunt foarte frecvente. De obicei, se dezvolta din cauza efortului excesiv in cea ce priveste anumite activitati fizice sau a unei vatamari minore, dar uneori poate sa nu existe o cauza evidenta. Durerile de spate pot fi, de asemenea, un simptom al unei afectiuni medicale de baza. Potrivit medicilor specialisti, aproximativ 80% dintre adulti vor avea dureri de spate la un moment dat in timpul vietii lor. Durerea poate aparea brusc sau treptat si poate varia de la o durere usoara la durere intensa, ascutita. La unii oameni, durerea poate fi cronica. In acest articol, vom descoperi care sunt cateva dintre posibilele cauze ale durerii lombare si tratamentelor lor.
Entorsele
Entorsele sunt o cauza frecventa a durerii lombare. O entorsa apare atunci cand o persoana se intinde in exces sau rupe un ligament, intinde excesiv un tendon sau muschi. Entorsele de spate pot rezulta din activitatea fizica excesiva, leziuni sportive, rasucirea incomoda sau ridicarea a ceva prea greu sau necorespunzator. Simptomele entorselor de spate pot include sensibilitate, umflaturi si spasme musculare.
Tratament
O persoana poate trata adesea entorsele la domiciliu cu odihna, pachete de gheata si medicamente antiinflamatoare fara prescriptie medicala. Intinderea usoara si implicarea in activitati cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, pot ajuta la prevenirea intinderii excesive a muschilor spatelui.
Leziuni
Un impact puternic asupra spatelui poate provoca leziuni ale coloanei vertebrale sub forma de fracturi vertebrale si discuri herniate sau rupte. Cauzele posibile ale acestui lucru pot include caderi, accidente rutiere si accidentari sportive. Durerile de spate apar de obicei aproape imediat dupa ranire. Alte simptome pot include furnicaturi si amorteala care iradiaza pe picioare.
Tratament
Optiunile de tratament vor depinde de tipul si gravitatea leziunii. O persoana poate fi capabila sa trateze leziuni minore acasa cu odihna, gheata, analgezice si intinderi usoare. Pentru persoanele cu leziuni mai severe, trebuie apelat la consultatii hernie de disc unde un medic poate recomanda kinetoterapie, medicamente eliberate pe baza de reteta sau chiar interventii chirurgicale in cazurile cele mai grave.
Sindromul Cauda equina
Sindromul Cauda equina (sau sindromul cozii de cal) este o afectiune rara care se dezvolta atunci cand ceva comprima sau deterioreaza cauda equina, care este un pachet de nervi in partea inferioara a maduvei spinarii. Aceasta afectiune rezulta de obicei dintr-o hernie de disc, dar alte cauze includ stenoza si fracturile coloanei vertebrale, infectiile si tumorile care afecteaza coloana vertebrala. Uneori poate aparea si ca o complicatie a interventiei chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale.
Simptomele sindromului cauda equina pot include: dureri lombare severe; probleme ale intestinului si vezicii urinare; amorteala; slabiciune sau pierderea senzatiei la unul sau la ambele picioare; dificultate la mers.
Tratament
Sindromul Cauda equina este o urgenta medicala care poate duce la complicatii grave daca o persoana nu primeste tratament imediat. Medicii vor recomanda in general o interventie chirurgicala pentru ameliorarea presiunii asupra nervilor. Acest lucru reduce riscul unei persoane de a dezvolta paralizie permanenta si incontinenta.
Infectii
Coloana vertebrala si tesuturile inconjuratoare se pot infecta uneori cu bacterii daunatoare, virusi sau ciuperci. Infectiile coloanei vertebrale pot aparea atunci cand infectiile din alte parti ale corpului se deplaseaza catre coloana vertebrala. De asemenea, se pot dezvolta dupa leziuni sau interventii chirurgicale la coloana vertebrala sau ca o complicatie a unor afectiuni precum diabetul, cancerul si HIV. Unele exemple de infectii ale coloanei vertebrale includ osteomielita vertebrala, care este o infectie a oaselor coloanei vertebrale, si un abces epidural spinal, care este o infectie care se dezvolta in membranele protectoare din jurul maduvei spinarii.
Tratament
Tratamentul depinde de cauza, dar poate include administrarea de medicamente antibiotice sau antifungice. Pentru persoanele cu infectii severe, un medic poate recomanda o interventie chirurgicala pentru ameliorarea presiunii asupra coloanei vertebrale si drenarea zonei infectate.
Boala degenerativa a discului intervertebral
Boala degenerativa a discului intervertebral apare atunci cand discurile dintre vertebrele spinale incep sa se uzeze. Aceste discuri actioneaza ca niste perne de protectie, astfel incat atunci cand degenereaza, vertebrele pot incepe sa se frece una de cealalta, ceea ce poate provoca dureri de spate. Aceasta durere se poate agrava odata cu indoirea, rasucirea si ridicarea, dar se poate imbunatati odata cu mersul sau miscarea.
Tratament
Optiunile de tratament pentru boala degenerativa a discului intervertebral includ: incercand terapie fizica si ocupationala, mentinerea unei greutati sanatoase, medicamente contra durerii prescrise si fara prescriptie medicala. Daca aceste tratamente nu functioneaza, un medic poate recomanda o interventie chirurgicala.
Sciatica
Sciatica provoaca dureri de spate ascutite care radiaza prin fese si pe picioare. Apare atunci cand nervul sciatic devine comprimat. Cauzele pot include stenoza coloanei vertebrale si un disc herniat sau rupt. Simptomele suplimentare pot include amorteala sau senzatii de arsura si furnicaturi care aluneca pe picior. Simptomele se pot agrava atunci cand o persoana se misca, stranut sau tuseste.
Tratament
O persoana poate trata adesea simptome usoare acasa cu odihna, gheata si analgezice. Pentru simptome mai severe, un medic poate recomanda injectii cu steroizi sau interventii chirurgicale.
Scolioza
Scolioza este o curbura laterala a coloanei vertebrale care poate provoca o pozitie incorecta. Afectiunea tinde sa afecteze copiii cu varsta cuprinsa intre 11 si 12 ani. Cu toate acestea, scolioza se poate dezvolta la orice varsta. Copiii cu scolioza sunt mai predispusi sa dezvolte dureri de spate ca adulti.
Tratament
Tratamentul depinde de amploarea curburii si de varsta persoanei. Ar putea fi benefic pentru un copil sa poarte un aparat de sprijin special in timp ce este inca in crestere, deoarece acest lucru poate ajuta la prevenirea curbarii in continuare a coloanei vertebrale. La adulti, tratamentul poate implica exercitii pentru imbunatatirea flexibilitatii si a posturii. Un medic poate recomanda o interventie chirurgicala persoanelor cu scolioza severa.
Totusi, cel mai bine este sa prevenim sau sa tratam din timp prin metode neinvazive pe cat posibil deoarece, in multe cazuri, refacerea este garantata.