Pentru multi medicina alternativa este o solutie mai buna dcat  industria farmaceutica care foloseste substante facute in laborator pentro a vindeca o raceala sau o durere de spate. In schimb, daca ne schimbam atitudinea, stilul de viata in unul mai sanatos si adoptam invataturile taoiste din Est, putem beneficia de o viata sanatoasa si fericita. Imi aduc aminte si acum cand am fost prima data la un cabinet de acupunctura. Am ajuns la aceasta solutie deoarece toate medicamentele prescrise de doctori imi provocasera mai mult rau decat bine, iar ca alternativa am decis sa urmez sfatul unei prietene care practica de multi ani yoga, dieta vegetariana, Feng Shui si desigur acupunctura.
Desi eram sceptic la inceput, imediat dupa ce am beneficiat de o sedinta de acupunctura m-am simtit mai relaxat, durerea dintre omoplati disparuse si contrar asteptarilor nu a durut deloc.
Un mic istoric acupunctura poate aduce mai multa lumina asupra acestui subiect.

Acupunctura este o forma de tratament care presupune introducerea unor ace foarte subtiri prin pielea unei persoane in puncte specifice ale corpului, la diferite adancimi.
Medicina traditionala chineza explica faptul ca sanatatea este rezultatul unui echilibru armonios al extremelor complementare ale „yin” si „yang” ale fortei de viata cunoscute sub numele de „qi”, pronuntat „chi”. Se spune ca boala este consecinta unui dezechilibru al fortelor. Se spune ca Qi curge prin meridiane sau cai in corpul uman. Aceste meridiane si fluxurile de energie sunt accesibile prin 350 de puncte de acupunctura din corp.
Introducerea acelor in aceste puncte cu combinatii adecvate se spune ca aduce fluxul de energie inapoi in echilibru adecvat.
Cele mai vechi traditii ale medicinei chineze (dinastia Shang, secolele XVII-XI i.Hr.) erau legate de credintele in stramosi. Stramosii decedati erau capabili sa puna in pericol sau chiar sa distruga viata umana, iar practicile de vindecare au incercat sa restabileasca nu numai cei vii, ci si mortii. Pe masura ce medicina ancestrala a scazut, credintele magice, demonologice sau supranaturale au devenit cauza tuturor bolilor. Demonii corpului uman ar putea provoca lucruri precum umflaturi, iar inserarea de ace sau lancete de piatra, de exemplu, ar putea fi folosita intr-un efort de a-i ucide sau a-i expulza.

Cea mai influenta perioada formativa a traditiilor medicale chineze a fost in timpul dinastiei Han (aproximativ secolul al II-lea i.Hr. pana la secolul al II-lea d.Hr.). In acest moment, elita intelectuala chineza a incercat mai intai sa clasifice fenomenele intr-un numar limitat de cauze si efecte. Aici, asistenta medicala chineza a luat o intorsatura decisiva. Legile naturale, conceptualizate in doctrine precum „Yin-yang” si „Cinci elemente”, au fost folosite pentru a explica sanatatea si boala si pentru a elabora strategii preventive si terapeutice. Desi teoreticienii medicali ai dinastiei Han au considerat cu siguranta notiuni anterioare de influente demonologice si ancestrale asupra sanatatii umane, prin comparatie teoriile lor erau mai rationale. Dar, din acel moment, medicina chineza a coexistat si a interactionat cu versiunile antice ale asistentei medicale. Cu toate acestea, teoriile chinezesti ale dinastiei Han nu erau omniprezente, acceptate sau consistente. De exemplu, o scoala de filosofie a impartit cele doua categorii de yin si yang in patru subcategorii yin si yang, in timp ce o a doua scoala a propus trei subcategorii pentru ambele. Ambele scoli de gandire, desi contradictorii, par sa fi fost de acord in respingerea doctrinei „Cinci faze”, care este importanta pentru alte teorii chineze. Acest lucru a dus la multe factiuni din domeniul medicinei chineze „traditionale” si chiar mai mult in domeniul a ceea ce a devenit ulterior acupunctura.

In timp, in China, dupa dinastia Han, au aparut doua traditii separate ale literaturii medicale. Literatura farmaceutica si de prescriptie medicala a fost dezvoltata si aplicata fara a face referire la ceea ce a fost descris ca teorii ale „corespondentei sistematice”. In contrast, literatura de actiune si moxacauterie a elaborat aceste teorii. In aceasta literatura, pe masura ce teoriile corespondentei sistematice au devenit dominante, anatomia si fiziologia au avut tendinta de a deveni mai putin semnificative si mai simbolice. Ca rezultat, in istoria medicinei chineze, mai degraba decat sa progreseze catre o cunoastere rezonabila, desi incompleta, a corpului, mai detaliata prin disectie sistematica, au mers in directia opusa, sub influenta cosmologilor, pana la o imagine mai putin precisa dominata de credinte.
Cronologia acupuncturii este destul de bine stabilita, desi de-a lungul unei cronologii oarecum inegale. Afirmatiile ca acupunctura are multe mii de ani sunt puse adesea la indoiala. Nici dovezile arheologice si nici cele istorice nu sugereaza ca acupunctura a fost practicata in China inainte de mijlocul secolului al II-lea i.Hr., iar acele afirmatii sunt supuse dezbaterii chiar si in zilele noastre. Intr-adevar, exact cand se poate spune ca acupunctura a inceput in China depinde de doua lucruri: disponibilitatea de a accepta datarea timpurie a textelor istorice si  definitia in sine.
Acupunctura este o tehnica antica totusi, care poate fi efectuata numai de un adevarat invatat al acestei arte, deoarece practicarea acupuncturii rpesupune cunoasterea medicala a corpului uman si principiile de baza ale sistemului de locomotie. Si in Romania este acum practicata acupunctura. Daca veti intra pe site-ul acupuncturabucuresti.ro veti vedea ca avem specialisti extraordinari care va pot oferi sedinta de acupunctura pentru foarte multe probleme. De la durerile de cap si pana la cele ale membrelor, aproape orice problema poate fi ameliorata sau rezolvata. Chiar si femeile gravide pot apela la aceasta tehnica, daca medicul le permite. Este minunat sa apelezi la medicina alternativa pentru a te vindeca!

By