Medicina a evoluat surprinzator de mult in ultima suta de ani. Au fost descoperite tratamente pentru foarte multe boli ce, de cele mai multe ori, aveau rezultate tragice. In plus, acum exista aparatura de inalta performanta cu ajutorul careia medicii specializati reusesc sa puna diagnostice din ce in ce mai precise si care pot salva chiar si viata pacientilor. Este si cazul Dermlite DL4W dermatoscope, un aparat micut, dar extrem de important in practica dermatologiei si, mai precis, a dermatoscopiei. Cu ajutorul acestui aparat minune, dermatologii pot observa cele mai mici formatiuni sau leziuni cutanate si pot diagnostica din timp maladii grave precum cancerul de piele. Acest tip de cancer poate fi vindecat daca este descoperit la timp, insa, in caz contrar, are o rata de mortalitate foarte ridicata.

Sa vedem, pe larg, ce este deci dermatoscopia si aparatul principal folosit in acest domeniu

Dermatoscopia sau dermoscopia este o tehnica utilizata de dermatologi pentru a studia mai precis diferite leziuni ale pielii. Necesita utilizarea unui instrument numit dermatoscop (sau dermoscop), care este alcatuit dintr-un obiectiv cu lupa si lumina, indiferent daca este polarizat sau nu. Este o lupa iluminatoare care mareste de 10 ori si care iti permite sa vizualizezi mai bine pielea in grosimea ei, in partea sa superficiala. Dermoscopul DermLite DL4W iti va permite sa vizualizezi leziunile cutanate cu marire si claritate ridicate. Datorita celor 24 de LED-uri structurate in 2 niveluri de luminozitate, ce pot fi activate independent, vei obtine lumina polarizata ortogonal, prin anularea luminii reflectate de piele sau a luminii nepolarizate, fata de o dermatoscopie clasica prin imersiune. Pentru a facilita utilizarea fluidelor de imersie si pentru a permite dermatoscopia digitala, unitatea este echipata cu un varf de contact retractabil.

Acest dermatoscop de generatia a 4-a ofera o viziune imbunatatita asupra structurilor profunde. Este echipat cu un obiectiv cu marire de 10x de inalta calitate, corectie excelenta a culorilor si distorsiune redusa a imaginii, pentru o imagine bogata in detalii. Acest dermatoscop inteligent DermLite incorporeaza capace de unica folosinta IceCap care se ataseaza la distantier pentru a preveni infectiile si epidemiologia legate de contaminarea incrucisata. DermLite DL4W este un dermatoscop de buzunar, compatibil cu iPhone-ul, iPad-ul sau Galaxy S, cu ajutorul caruia poti face fotografiile clinice si dermoscopice mai rapid. Convenabil si usor de utilizat, butonul sau de pornire / oprire este la indemana, iar indicatorul sau de incarcare a bateriei pe 4 nivele iti va permite sa vezi dintr-o privire daca il incarci sau nu.

Dermatoscopia este o parte integranta a examenului dermatologic. Dermatologul plaseaza, pur si simplu, dermatoscopul pe leziunile despre care considera ca trebuie analizate mai precis. Aceasta este o examinare rapida si nedureroasa.  Dermatoscopia a fost validata pentru a creste precizia diagnosticului in special a leziunilor pigmentate si, in general, a cancerelor de piele, a carcinoamelor si melanoamelor in special. De asemenea, este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea diferitelor boli ale pielii, inflamatorii si infectioase (de exemplu, scabie), patologii ale scalpului, unghiilor si membranelor mucoase (in afara cavitatii bucale).

Cum spuneam, dermatoscopul poate fi conectat la o camera si un computer, care permite stocarea fotografiilor anumitor leziuni in dosarul pacientului, pentru a facilita monitorizarea acestora. Acest lucru face posibila, de asemenea, in anumite cazuri, cartografierea nevilor sau „alunitelor”.

Cand il folosesti?

Dermatoscopia face posibila vizualizarea pielii „in profunzime” cu o marire foarte mare a imaginii. De asemenea, face posibila observarea anumitor parti ale pielii care nu sunt vizibile cu ochiul liber (de exemplu, vasele de sange). Face parte din ce in ce mai mult din examinarea dermatologica de rutina. Obiectivul sau este de a identifica mai bine leziunile cutanate care vor necesita o biopsie.

Cum sta treaba ?

In timpul consultatiei, dermatologul se uita cu dermatoscopul la zonele de piele pe care doreste sa le examineze mai atent. Partea buna este ca, cu ajutorul unui dermatoscop performant, pot fi realizate imagini instantanee. Insistam pe faptul ca acesta este un examen absolut nedureros care dureaza doar cateva minute.

Care sunt rezultatele?

Rezultatele sunt instantanee si il ajuta pe dermatolog sa ia o decizie de tratament sau interventie precum o biopsie sau monitorizarea unei leziuni suspecte. Fotografiile facute prin dermatoscopie pot fi uneori trimise, in cazuri dificile, catre medicii care sunt experti in analiza acestor imagini, care isi pot da cu parerea cu privire la aspectul unei leziuni.

Care sunt efectele secundare si care sunt posibilele complicatii?

Deoarece examinarea este nedureroasa si neinvaziva, nu exista efecte secundare sau complicatii.

Examinarea pielii este extrem de importanta din cauzele expuse mai sus. Examinarea pielii

permite medicului sau altui profesionist calificat din domeniul sanatatii sa verifice daca exista semne de cancer de piele sau o suprafata anormala a pielii. Verificarea pielii in mod regulat si aprofundat poate ajuta la detectarea cancerului de piele timpuriu, as acum am specificat mai sus.

Cine ar trebui sa aiba un examen de piele

Un examen de piele se face adesea in timpul controlului anual. Este posibil ca persoanele care prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele sa fie vazute mai des decat persoanele cu risc mediu. Fiecare persoana ar trebui sa aiba un plan personalizat pentru examinarea pielii. Exista anumiti factori care pot creste riscul de cancer de piele:

-antecedente personale de cancer de piele, inclusiv keratoza senila (o afectiune precanceroasa a pielii);

-pielea palida, ochii deschisi la culoare, parul deschis la culoare;

-multe alunite sau pistrui;

-mai multe arsuri solare cu vezicule in copilarie;

-Terapia PUVA administrata pentru psoriazis.

Daca esti medic si ai in evidenta astfel de persoane, ar trebui sa le convingi sa faca o examinare anuala sau, in unele cazuri, mai frecventa. De asemenea, achizitioneaza un dermatoscop portabil precum DermLite, care iti va usura considerabil munca.

By