Clasa a 11-a este cu siguranta un an foarte important, fiind cel premergator clasei a 12-a, cand elevul trebuie sa invete pentru Bacalaureat. Atunci cand elevii vad setul de manuale scolare clasa 11, declara de foarte multe ori ca nu vor reusi sa invete tot continutul acestora, motiv pentru care este necesar sa iti prezentam mai multe moduri de a invata si de a iti imbunatati memoria. Acestea te vor ajuta sa fii mai eficient la ore.

Exploreaza metodele de invatare vizuale si vezi daca ti se potrivesc

Este mai usor sa iti amintesti o imagine decat detaliile dintr-o carte sau un discurs. Vizualizarea este o strategie care poate fi utilizata pentru a-ti aminti informatiile care au fost citite intr-un manual sau au fost parcurse in timpul unui curs. Aceasta strategie este utila mai ales atunci cand studiezi subiecte abstracte sau confuze. Pentru a aplica aceasta strategie, iti poti crea in minte imagini care se refera la subiect sau au similitudini cu conceptul abstract. Vizualizarea informatiilor citite sau transmise catre tine le va imprima mai bine in mintea ta, crescand probabilitatea de a-ti aminti.

Vizualizarea este deosebit de eficienta pentru memorarea sistemelor, ciclurilor si proceselor. De exemplu, sa presupunem ca pentru un test stiintific viitor ti se va cere sa memorezi ciclul apei. Deci sa incepem. Vizualizeaza in minte un nor plutind sus pe cer. Imagineaza-ti norul din ce in ce mai mare si pana cand va incepe sa ploua. Acum priveste cum ploaia se revarsa din nor si loveste pamantul. Vezi ploaia formand balti mici, apoi rauri mai mari pe masura ce curge spre lacuri si, in cele din urma, spre ocean. Vizualizeaza soarele stralucind pe ocean cum evaporeaza apa si formeaza nori pe care vantul ii impinge apoi spre munti. Vizualizarea iti permite sa creezi o poveste vie, semnificativa si memorabila, care iti va permite sa-ti amintesti informatii. De asemenea, poti utiliza harti, diagrame, grafice si alte alemente vizuale care sa te ajute. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici aceasta tehnica atunci cand studiezi din manuale scolare clasa 11 si iti va fi mai usor sa inveti.

Studiu activ

Pentru a iti aminti sau a invata un concept, trebuie sa practici studiul activ. Daca esti pasiv in obiceiurile de studiu, va fi foarte dificil sa iti amintesti ce ai citit sau auzit in timpul unei ore de curs. O modalitate de a fi un student activ este de a preda informatiile pe care le studiezi colegilor de clasa dintr-un grup de studiu. De asemenea, poti analiza in mod critic materialul pe care il studiezi, descoperind detalii corelante sau venind cu intrebari despre ceea ce ai invatat sau gasind modalitati de a aplica ceea ce ai invatat. Prin implementarea strategiilor de studiu activ in studiul personal, iti vei imbunatati capacitatea de a pastra concepte confuze sau complicate pentru mai mult timp.

Asociere

Asocierea presupune corelarea sau „conectarea” unui cuvant sau eveniment cu un loc, sentiment, persoana, situatie sau lucru. Asocierea este o strategie de memorie foarte puternica, care permite creierului sa conecteze ceva cu care este deja familiar cu ceva nou cu care nu este familiarizat. Prin conectarea necunoscutului cu familiarul, creierul este mai usor capabil sa invete si sa-si aminteasca necunoscutul. Asocierea este foarte eficienta pentru invatarea si amintirea cuvintelor din vocabular. Cand ti se ofera un nou cuvant de vocabular de memorat, scrie-l, apoi vezi definitia de langa acesta. Acum scrie o persoana, un loc, un lucru, un eveniment sau un film cu care esti familiarizat langa cuvant sau combina-le intr-o propozitie pentru a crea o asociere puternica. De exemplu, „unchiul meu este un democrat inflacarat ” – este un exemplu pentru a invata cuvantul unchi sau cuvantul democrat.

Aceste tehnici de memorare se vor dovedi utile si nu vei mai avea niciun motiv sa te plangi atunci cand vezi continutul din manuale clasa a 11 a. Vei fi cu siguranta pregatit pentru evenimentele scolare viitoare si vei putea sa inveti eficient si mai tarziu, la facultate. De asemenea, aceste tehnici de memorare te vor ajuta sa obtii cele mai bune rezultate si la un job si iti vor ramane alaturi pentru toata viata.

By