Continut
Geotextilul, poate mai bine cunoscut sub denumirea de tesatura netesuta, este un material artificial compus din fibre sintetice cu un strat filtrant si drenant. Fibrele din care este fabricat includ, in general, poliesterul si polipropilena. Numele sau provine de la faptul ca, spre deosebire de o tesatura reala cu fibrele tesute in mod regulat, aceasta are fibrele dispuse in mod aleatoriu. Se utilizeaza in special atunci cand este necesar sa se separe doua straturi. Datorita acestei proprietati, este folosit pentru a crea gradini pe acoperis si dale de pavaj din beton. Pentru a crea gradini pe acoperis, geotextilul este plasat intre stratul de drenaj din pietris si mediul de cultura. Acest lucru impiedica partile mai fine ale solului sa patrunda adanc in sol. In cazul pavajului, se asterne inainte de nisipul de asternere a placilor de pavaj. Aceasta pentru a impiedica scurgerea acestuia in jos si crearea de depresiuni la suprafata. Geotextilele sunt, de asemenea, utilizate pe scara larga in lucrari hidraulice, in special pentru protectia malurilor marilor si raurilor. Un alt sector in care este utilizat pe scara larga este cel al horticulturii si floriculturii. Geotextilele sunt folosite pentru a proteja culturile si florile de agentii atmosferici, frig si inghet.
Daca te intrebi unde folosim geotextilul, este important sa citesti mai jos pentru a afla care sunt proprietatile acestui material care fac ca el sa fie utilizat in atat de multe proiecte. Geotextilul este cu siguranta un material inovator, care ajuta in mai multe situatii.
Caracteristicile geotextilului
Se achizitioneaza in role, care sunt usor de derulat pe stratul in cauza si sunt foarte rentabile. Este usor de taiat la dimensiunea dorita, dar dificil de rupt. In plus, tesatura netesuta este non-alergenica si non-toxica. Proprietatile unei bune tesaturi netesute sunt rezistenta la temperaturi ridicate si scazute, impermeabilitatea si moliciunea. La fel de importante sunt permeabilitatea la aer, flexibilitatea si versatilitatea. Tesatura geotextila, tratata prin procese specifice, poate oferi alte proprietati si poate deveni ignifuga, antistatica, hidrofila, complet impermeabila si rezistenta la UV. Acesta este adesea utilizat in combinatie cu alte materiale pentru a oferi performante suplimentare. De exemplu, este utilizat in constructia de curti si drumuri, deoarece previne scurgerea pietrei concasate in subsol, unde se gaseste material mai fin. In cele din urma, are proprietati de filtrare remarcabile care permit apei sa curga fara ca particulele fine de sol sa ajunga in straturile cu granulatie mai mare.
De aceea, se foloseste foarte des in constructii si asa cum vrei sa aflii un pret nisip metru cub este ideal sa afli si care este pretul pentru geotextil pentru a-l folosi corespunzator in proiectele tale.
Aplicatii geotextile in constructii
Geotextilul este utilizat si pentru lucrari de inginerie hidraulica si geotehnica, dar industria constructiilor este sectorul in care acesta are numeroase utilizari. In acest caz, se utilizeaza la constructia de incaperi subterane, ca protectie pentru membranele de impermeabilizare, pentru a creste durabilitatea lucrarii. Acesta mentine fundatiile uscate si previne infiltrarea apei care poate cauza probleme. Este, de asemenea, utilizat ca strat de separare pe terenuri instabile si pentru placile de pavaj cu autoblocare, inclusiv pentru alei. In garajele subterane, unde este asezat gazonul, tesatura netesuta promoveaza drenajul si ajuta la prevenirea pericolului de putrezire a radacinilor plantelor. Exista nenumarate domenii de utilizare pentru acest material versatil, care poate satisface cele mai diverse cerinte. Geotextilul nu este doar o folie subtire pentru protejarea plantelor si florilor, ci si un aliat valoros chiar si in industria constructiilor.