Care sunt cele mai interesante tradiții de la nunțile românești?
Care sunt cele mai interesante tradiții de la nunțile românești?
Cu toate pregătirile și agitația din jurul unei nunți, acest eveniment este unul dinte cele mai frumoase din viața cuplurilor fiind acea sărbătoare care marchează uniunea mirilor și dragostea acestora, celebrată de familie și de prietenii apropiați. Pe lângă organizarea propriu-zisă, nunta implică mai multe tradiții din care cei doi parteneri pot alege ce să respecte și ce să lase deoparte. Atunci când vrei o nuntă presărată cu astfel de evenimente, va trebui să iei în calcul și care sunt tradițiile de nuntă pe care să le pui în scenă.
Sunt numeroase zone ale țării care păstrează și acum foarte multe tradiții specifice nunților, având rolul de a călăuzi pașii viitorilor miri. Iată care sunt cele mai des întâlnite astfel de obiceiuri, care sunt prezente la aproape toate nunțile.
Dezgătitul miresei
În prezent, se folosește de obicei un set dezgătitul miresei cu ajutorul căruia persoanele care se implică într-un astfel de eveniment aduc în prin plan o concepție populară, care spune că odată măritata, mireasa va trece la statutul de femeie cu responsabilități în familie. Poate că acum această percepție s-a mai schimbat și statutul în familie este altul, însă bucuria tradiției de a dezgăti mireasa a rămas aceeași. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că vei cumpăra setul potrivit care să se integreze corect în decor per ansamblu.
Pețitul miresei
Conform tradiției, înainte de a o cere în căsătorie, mirele trebuie să viziteze casa socrilor, alături de părinți sau de un frate, cu scopul de a cere mâna fiicei și binecuvântarea pentru a se căsători. După ce este obținută această permisiune, el va dărui miresei un inel de logodnă și vor stabili împreună dana nunții, începând organizarea. La fel cum veți încerca să aflați ce reprezintă dezgătitul miresei este indicat să vă documentați și cu privire la ce înseamnă de fapt pețitul în tradițiile noastre.
Pregătirea zestrei
Un obicei foarte interesant înainte de nuntă, care se va păstra și în zonele rurale ale țării, este stabilirea zestrei mirilor. În trecut, zestrea a fost un simbol al statutului social al familiei – cu cât familia era mai înstprită, cu atât și zestrea era mai bogată. De obicei, zestrea includea lucrurile utile pentur casă, astfel încât noua familie să aibă toate lucrurile necesare după nuntă, cum ar fi lenjeriile de pat brodate, prosoapele, paturile, vesela, tacâmurile, chiar și aparatele electrocasnice atunci când au apărut.
Ploconul pentru nași
De asemenea, un obicei foarte important dinainte de nuntă este ca viitorii miri să ofere un cadou nașilor pe care și-i aleg. În mod tradițional, acest plocon este oferit în ziua în care logodnicii merg cu propunerea de a fi nași. În prezent însă, cadoul poate să fie oferit înainte de a face nunta, la nuntă sau chiar după eveniment, în funcție de înțelegerea existentă între fini și nași.
Acestea sunt unele dintre cele mai comune tradiții din țara noastră și, în funcție de zonă, pot varia foarte mult și pot fi întâlnite obiceiuri mai puțin cunoscute, dar la fel de interesante.