Exista multe momente in care ne intrebam pentru ce sunt anumite elemente ale masinii noastre, putem sti intr-o oarecare masura ce este, dar nu si functia exacta a acesteia. Acelasi lucru se intampla si cu catalizatorul: care este catalizatorul unei masini? Care este functia sa? Pentru ce este?

Desi poate parea oarecum complicat, catalizatorul unei masini este un dispozitiv care se gaseste in sistemul de evacuare, in special in teava de esapament. Misiunea sa este ca componentele poluante care ies din vehiculul nostru sa fie cat mai putin posibile. Scopul sau este de a reduce poluarea aerului produsa de masini, este o piesa foarte importanta. Noi colectam catalizatoare pentru a le recicla.

Acesta este modul in care functioneaza convertorul catalitic al unei masini

Prin transformarea gazelor printr-o reactie chimica care transforma gazele in apa si dioxid de carbon (CO2). Prin aceasta transformare realizam ca gazele expulzate de vehicul sunt partial mai putin poluante pentru planeta. Nu putem uita ca CO2 este unul dintre gazele care produc efectul de sera. Toate acestea se intampla datorita temperaturilor ridicate cu care functioneaza catalizatorul, ceea ce se realizeaza datorita faptului ca se afla in teava de esapament si langa motor.

Durata sa de viata utila este de obicei in jur de 120.000 km, desi depinde foarte mult de utilizarea data vehiculului. Putem sti ca a ajuns in ultimele zile cand observam anumite esecuri atunci cand acceleram sau ralanti. Teava de esapament poate avea, de asemenea, un miros ciudat sau poate elibera fum dens. Putem auzi zgomote metalice in partea inferioara a vehiculului din cauza ruperii unora dintre elementele sale. Nu este un sistem care de obicei esueaza sau da multe probleme si atunci cand le da este prin fractura sau obstructie.

Trebuie sa fim atenti sa nu se rupa, pentru ca daca se rupe, vom polua, si mai mult, mediul. In revizuirea itp se face un test de gaz pentru a sti daca catalizatorul functioneaza corect.

Sfaturi de intretinere si curatare

Putem incerca intotdeauna sa facem catalizatorul nostru sa ramana in stare buna cat mai mult posibil, pentru aceasta putem efectua unele lucrari de intretinere, cum ar fi evitarea gropilor, deoarece catalizatorul este situat in partea inferioara a vehiculului si ar putea suferi unele daune.

De asemenea, putem indeplini unele sarcini pentru a ne mentine catalizatorul in stare perfecta. Verificarea tuturor elementelor care alcatuiesc motorul si sistemul de evacuare al masinii ar fi o modalitate buna de a asigura starea sa buna.

Cand catalizatorul este deja in ultimele sale zile, avem mai multe optiuni: inlocuiti-l, reconstruiti-l sau curatati-l. Poate fi reciclat in centre specializate sau inlocuit cu unul nou.

In unele ateliere va ofera optiunea de a-l curata folosind masini care curata catalizatorul si filtrul folosind apa sub presiune calda. De asemenea, prin produse precum decarbonizarea detergentilor care elimina acumularea de particule care permit cea mai buna circulatie a gazelor. Odata curatat, pana la 98% din functionalitatea sa poate fi recuperata.

Catalizatorul este o parte importanta a vehiculului nostru, deoarece datorita acestuia reusim sa poluam planeta un pic mai putin.

By