Calea către un zâmbet perfect implică, aproape de fiecare dată, și câteva drumuri către medicul stomatolog. Forma corectă a danturii contribuie la starea de sănătate a dinților. Din păcate, prea puține sunt persoanele care se pot bucura de o dantură perfectă fără niciun fel de intervenție din afară. Soluția pentru a avea dinți precum cei din reclamele la pasta de dinți este una singură: un aparat dentar!
Când se impune să apelezi la un aparat dentar
Specialiștii în ortodonție sunt de părere că patru sunt situațiile principale în care se impune să treci pragul unui cabinet stomatologic sau, și mai bine, unei clinici de profil precum Cris Smile, acum cu o nouă locație, în sectorul 6, Strada Boișoara 10 – 12, pentru a discuta despre un aparat dentar. Astfel, dacă ai dinții înghesuiți, aliniați greșit, rotiți, sau chiar ai și spațiu între aceștia, mai mult ca sigur vei avea nevoie să porți un aparat dentar.
Recomandarea rămâne valabilă și atunci când se observă că mușcătura nu este corectă, când forma dinților este tocită pe suprafețele unde se produce mușcătura. Chiar și unele dureri de cap sau anumite probleme de poziție pot avea legătură cu o dezvoltare incorectă a danturii.
Există limită de vârstă pentru purtarea aparatului dentar?
Deși mulți dintre noi credem că aparatul dentar este rezervat doar copiilor, pentru a-i ajuta să aibă o dantură frumoasă și sănătoasă, adevărul este că nu există limită de vârstă. Doar cu mențiunea că pacienților cu vârsta până în 12 ani li se va recomanda un aparat dentar mobil, în timp ce pentru cei care depășesc această etate este nevoie de unul fix.
Cum se face tratamentul de corecție a dinților
Înainte de a trece la instalarea aparatului dentar, medicul ortodont va efectua unele etape pregătitoare. Mai întâi va inspecta dantura și va face o radiografie, pentru o evaluare corectă a acesteia. Uneori este posibil să fie necesară și luarea unei amprente a dinților, care este apoi trimisă la laborator pentru realizarea unui model de studiu. Dacă este nevoie, se va colabora cu medicul dentist, pentru unele modificări în forma actuală a dinților. Ulterior, urmează ca pacientului să i se fixeze aparatul dentar ales, metalic sau invizibil. Evident, vom avea de a face și cu o anumită presiune pe care acest dispozitiv ortodontic o va exercita asupra danturii, pentru a ”obliga” oarecum dinții să se deplaseze în pozițiile dorite. Acum este momentul în care au loc anumite procese, precum resorbția și opoziția osoasă. Nu-ți face griji, este normal, pentru că în acest fel se modifică inclusiv poziția pe care o are rădăcina dinților, iar aceștia vor putea crește drept și frumos.
Deranjează. Este normal?
Dacă toate operațiunile au fost realizate în mod profesionist, atunci disconfortul produs de un aparat dentar ar trebui să nu fie chiar atât de accentuat. În cazul în care simți că totuși este ceva mai mult de atât, și chiar simți și durere, lasă rușinea la o parte și prezintă-te la medicul care ți-a efectuat lucrarea. Acesta va face o reevaluare și va vedea dacă este vreo problemă sau ești tu cel care ești ceva mai sensibil.
Tratament de lungă durată
Calea către un zâmbet perfect este una destul de lungă, așa că înarmează-te cu răbdare. Cu siguranță rezultatele finale vor fi cele dorite de tine, iar tot efortul depus nu va fi în zadar. Recomandarea noastră este să apelezi la o clinică stomatologică, cu personal competent și aparatură de ultimă generație, pentru o lucrare de calitate, dar și pentru instalarea unui aparat dentar special, pentru care să nu fii nevoit să te prezinți atât de des la medicul specialist.