Discursul panourilor solare nu este o noutate in Romania. De ani buni oamenii vorbesc so pun in practica acest concept 100% sustenabil si prietenos cu natura. Un studiu recent facut pe piata demonstreaza ca de la an la an numarul utilizatorilor de panouri fotovoltaice este in continua crestere, iar multe persoane au cerut deja o debransare totala de la regia de energie, deoarece panourile sunt mai mult decat suficiente. Magazinul Voltech.ro poate oferi cele mai clare detalii despre panouri fotovoltaice si despre cum pot fi alese pentru a fi suficiente pentru suprafata locuintei.
Ce trebuie sa stim despre un panou fotovoltaic inainte de a-l achizitiona?
Ceea ce numim un panou solar este de fapt un „modul”. Un modul contine o serie de randuri lipite de celule solare. O celula solara este fabricata din siliciu, care este fabricat din cuart pur. Siliciul este incalzit pana se topeste si se adauga un minim de bor pentru a-i conferi proprietati conductoare electric. Feliile subtiri sunt taiate din material dupa ce s-a racit si s-a intarit.
Aceste felii sunt apoi tratate intr-o baie de fosfor inainte ca partea superioara sa primeasca un strat antireflex. Apoi contactele sunt atasate la partea superioara (pozitiva) si un material conductor aluminizat este aplicat pe partea inferioara (negativ). Celulele sunt aranjate pe rand, lipite impreuna si apoi laminate pentru a le proteja de elemente si a incetini imbatranirea. Celulele sunt protejate in continuare cu un strat de sticla si montate intr-un cadru din plastic sau aluminiu.
Descrierea acestui proces de productie este un scurt rezumat al ceea ce este de fapt un proces meticulos supus reglementarilor stricte asupra carora inspectorii supravegheaza peste tot in lume. In continuare, pot aparea defectiuni in loturile de productie si aceste defecte pot duce la o reducere a puterii de energie dupa ce un panou a fost utilizat de doar cativa ani. De aceea, este important sa investesti in panouri care vin cu un certificat de garantie, dar si sa va asigurati ca producatorul si importatorul respecta garantia.
Este adevarat ca, cu multe marci, de obicei marci relativ necunoscute, problema onorarii garantiei este o zona gri. Mai ales atunci cand multe dintre aceste marci mai mici renunta la afaceri si dispar si importatorii si instalatorii nu pot fi intotdeauna urmariti. Prin urmare, un instalator de renume va prefera sa lucreze cu o marca de renume si merita sa fie angasat pentru instalre.
Tipuri de panouri fotovoltaice:
Monocristalin
Panoul albastru inchis sau aproape negru este de obicei un panou monocristalin. Cristalele din acest panou au o puritate ridicata, care se realizeaza in timpul productiei, cand monocristalul este crescut incet. O puritate ridicata asigura o mai buna absorbtie a soarelui.
Policristalin
Panoul albastru care poate fi vazut adesea pe acoperisuri este de obicei un panou policristalin. Mai putin pur decat varianta monocristalina, este recunoscut prin aspectul patat al suprafetei. In acest caz, monocristalul nu este cultivat, dar se toarna siliciu topit intr-o matrita. Un proces care este mai rapid si mai ieftin.
De multe ori preferinta se indreapta catre un panou monocristalin, deoarece celulele sale sunt fabricate din siliciu mai pur. Cu toate acestea, generatia actuala de panouri policristaline de la producatori de renume nu mai este inferioara variantei lor monocristaline si asta datorita progreselor in procesul lor de productie.
Eficienta ridicata a modulului:
Capacitatea maxima a panoului masurata pe metru patrat conform STC (conditii standard de testare). Pe scurt, acest lucru inseamna ca capacitatea maxima poate fi atinsa in conformitate cu specificatiile STS pe cea de-a 41-a paralela nordica sau altfel spus, la nivelul New York, California, Nebraska, Illinois, Ohio, Barcelona, Roma si Istanbul.
Toleranta de putere pozitiva:
Suma pe care capacitatea o poate abate de la valoarea declarata, exprimata ca perecntage. De obicei + 3% sau + 5%. Niciodata o valoare negativa.
Cadru robust pana la 4.500 Pa sarcina: indica forta pe zona pe care panoul o poate rezista. Indica rezistenta la conditii meteorologice precum zapada, furtuna si hale.
Performanta remarcabila la iradiere redusa:
Indica faptul ca panoul are performante peste medie in conditii de lumina slaba.
Randament ridicat de energie la NOCT scazut (temperatura nominala a celulei de operare): Modulele sunt testate in conditii mai ideale decat cele in care vor fi utilizate in cele din urma. Cu aceasta descriere producatorul doreste sa clarifice faptul ca panoul va functiona bine in circumstante mai putin ideale.
Daca luam de exemplu modelul On-Grid 6.24 Kwp distribuit de catre voltech.ro putem sa ne dam seama ca este vorba de un sistem care poate fi legat la reteua de energie electrica, cu aprobarile necesare desigur. Acest tip de sistem on-grid este preferat de persoanele care locuiesc la casa in zona periferiei, deoarece desi au acces la energie electrica, pot imparti consumul energetic intre cel produs de energia solara si ce este oferit de furnizor. Sistemele fotovoltaice On-Grid reprezinta una din cele mai eficiente surse de convertire a energiei solare in energie electrica. Aceste sisteme reprezinta in primul rand o sursa sigura de economie si in al doilea rand o sursa generatoare de venituri.
In unele luni ale anului consumul productiei oferite de energia solara poate fi suficienta insa, in timpul iernii sistemul on-grid poate avea nevoie de un “un plus de putere”pentru alimentarea diferitelor functii ale locuintei.
Alegerea unui panou fotovoltaic este intotdeauna o decizie inteleapta pentru binele comun al planetei, nu numai ca vei economisii insa investesti si intr-un viitor mai verde!